.

 .

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

 

Το Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» είναι μονάδα ψυχικής υγείας και ανήκει στο δίκτυο κοινοτικών, επανενταξιακών υπηρεσιών του Τομέα Ψυχικής Υγείας Χαλκιδικής και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε άτομα τα οποία ζουν στην κοινότητα και έχουν ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

 

Το Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» προσφέρει ένα ασφαλές, ζεστό και δημιουργικό περιβάλλον, όπου τα άτομα-μέλη έχουν τη δυνατότητα:

  • Να αναπτύξουν  τις ατομικές τους δεξιότητες
  • Να ενδυναμώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες
  • Να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους
  • Να αλλάξουν συμπεριφορές και συνήθειες οι οποίες έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργικές για το ίδιο το άτομο

 

Ο κύριος στόχος του Κέντρου Ημέρας «Ανατολή» είναι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση  και λειτουργική αυτονόμηση των ατόμων-μελών

 

Τα άτομα που πρόκειται να γίνουν μέλη του Κέντρου Ημέρας πρέπει να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και να παραπέμπονται από υπηρεσία, φορέα ή ιδιώτη που έχει και τη θεραπευτική-ιατρική ευθύνη του ατόμου. Ο θεράπων ιατρός επικοινωνεί με το Κέντρο και συμπληρώνει το αντίστοιχο έντυπο. Η πρώτη συνάντηση ορίζεται τηλεφωνικά σε συνεννόηση με τον παραπέμποντα, την οικογένεια ή τον ενδιαφερόμενο.

 

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ένταξη του ατόμου στις θεραπευτικές δραστηριότητες του Κέντρου είναι η συνεργασία με τον παραπέμποντα αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον. Αιτίες αποκλεισμού αποτελούν η βίαιη αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά και η χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

 

Το προσωπικό αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων (Ψυχολόγο, Νοσηλευτή, Κοινωνική Λειτουργό, Απασχολησιοθεραπεύτρια, Ψυχίατρο ως εξωτερικό επόπτη), και Φροντιστή Χώρου. Επιστημονικά Υπεύθυνη είναι η κα Τζιαφέρη-Παπαθανασίου Μαρία, Διοικητικός.Οι ώρες λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας είναι 8:00 πμ - 3:00 μμ, καθημερινά, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, και πριν από την αποχώρηση προσφέρεται γεύμα.